Veilig Exfoliëren voor de huid

Met exfoliatie verwijder je dode huidellen om zo de huidtextuur en kleur te verbeteren, celvernieuwing te stimuleren en het opnamevermogen van de huid te verbeteren. Een ‘exfoliant’ is een ingrediënt dat de dode huidcellen verwijdert aan het huidoppervlak, zodat de nieuwe en gladde huid die daaronder zit direct zichtbaar wordt.

Mechanisch of chemisch

Er zijn grofweg twee verschillende vormen van exfoliatie: mechanisch en chemisch.
De meest bekende variant is de mechanische en wordt ook wel scrub genoemd. Bij een mechanische exfoliatie worden dode huidcellen door middel van frictie (wrijving) verwijderd. Dit kan met een borstel of door een mild schurend middel zoals fijngemalen perzikpit, zeezout of maiskolfmeel bijvoorbeeld.
Een chemische exfoliant maakt de huid glad en zacht door de ‘lijm’ op te lossen waarmee dode huidcellen aan het huidoppervlak vastgeplakt zitten. Ingrediënten die hiervoor gebruikt worden zijn voornamelijk Hydroxyzuren AHA en BHA’s zoals melkzuur en salicylzuur, Retinol (vitamine A) en enzymen zoals papaya en ananas.
Er zijn veel milde exfolianten op de markt die gerust iedere dag kunnen worden gebruikt. Deze exfolianten verwijderen dode huidcellen op een zachte manier en houden de huidbarrière in tact.

Problemen met exfoliëren kan ontstaan als men te enthousiast raakt met het gebruik hiervan door de positieve effecten ervan.. Laat u daarom altijd adviseren door een specialsite die verstand heeft van uw huid en de producten die u gebruikt.

Wel of Niet:
Exfoliëren wordt voor bijna alle huidcondities aangeraden en heeft voornamelijk voordelige effecten wanneer je last hebt van:
* Acne – exfoliatie kan helpen om tot diep in de follikel te zuiveren en cel vernieuwing te stimuleren. Hierbij gebruikt men bij voorkeur een exfoliant op basis van een enzym of fruitzuur BHA.
* Dehydratatie – exfoliatie kan helpen om dode huidcellen te verwijderen en nieuwe, met vocht gevulde cellen naar de oppervlakte te brengen.
* Hyperpigmentatie – exfoliatie kan helpen om donker gekleurde cellen, pigmentcellen, sneller van de huid af te schilferen en de melanineproductie kan worden verminderd.

Let op!!! Exfoliërende behandelingen, vooral met fruitzuren, verhogen de gevoeligheid voor zon en licht tot 50%. Het is daarom erg belangrijk om na een dergelijke behandeling of gebruik thuisproducten een dagcrème met een hoge SPF te gebruiken en deze vervolgens 14 dagen na de behandeling te blijven gebruiken.

https://nl.babor.com/producten/cleansing/58576-deep-pore-cleansing-mask.html

https://nl.babor.com/producten/cleansing/6760-mild-peeling.html